Kliko Ketu

loading...

Sunday, December 25, 2011

Gjeneratat E Kompjuterit (Mesimi Nr:1)

''Nje gjenerate percaktohet nga niveli i teknologjise ne stadin aktual te zhvillimit te kompjuterit''.

Gjenerata e pare : (1946-1958) Gjenerata e pare e kompjuterave perdorte gypat bosh per qarqe dhe baterite magnetike per kujtese si komponente themelore ku behes perpunimi i te dhenave.Ata ishin shume te medhenj harxhonin shume energji elektrike dhe kishin shume difekte.

Gjenerata e dyte : (1959-1964) Ne 1947 u shpik transistori i pare.transistori zevendesonte gypat bosh dhe ishte superior ndaj gypave bosh duke bere te mundur qe kompjuterat te kishin permasa me te vogla,me te shpejta,me te lira,me efeltive.Ne kompjuyterat e gjenerates se dyte gjuha simbolike ishte Assembler.Keta ishin kompjuterat e pare qe udhezimet e tyre i depozitonin ne kujtesen e tyre.

Gjenerata e trete : (1965-1970) Zhvillimi i qarqeve te integruara dha nismen e gjenerates se trete te kompjuterave.Nje qark i integruar eshte nje pajisje elektronike e vogel e perbere nga gjysmepercues.Qarku i integruar i pare u krijua ne 1950.Transistoret u zevendesuan nga gjysmepercuesi i cili rriti shpejtesine dhe efikasitetin e kompjuterave.Ne vend te transistorit perdoruesit e gjenerates se trete shfrytezuan qarqet e integruara.Ata integruan ne kompjuter nje sistem operativ nepermjet tasieres monitori dhe kartes grafike.

Gjenerata e katert : (1971-Sot) Mikroprocesori eshte karakteristike e gjenerates se katert.Mijera Qarqe te integruar jane ndertuar mbi nje qark te vetem.Intel mikroprocesor 4004 u krijua ne vitin 1971 ku vendoseshin te gjithe komponentet e kompjuterit.

Faleminderit Per Leximin (Ne Vazhdim Ditet Tjera Me Te Tjera Mesime) By : AlbaniaTech

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.